Salah satu menu untuk dinner malam ini ialah udang masak sambal tomato. Semalam saya ke pasar, ternampak udang harimau yang segar2, apa lagi terus beli satu kilo... Biasanya udang sedap dimasak sambal atau dibuat gulai kunyit lengkuas... selain itu saya goreng kunyit atau goreng kari...tetapi hari ini saja mengubah selera.. saya masak sambal tomato... Resipinya mudah saja...
UDANG SAMBAL TOMATO
Bahan-bahan
10 ekor udang harimau, bersihkan dan gaul sedikit garam kunyit, kemudian digoreng sebentar.
1/2 biji bawang besar, dipotong bulat
1/2 biji lada hidup, dihiris-hiris
1 biji tomato, dibelah 6
minyak untuk menumis
garam dan gula secukup rasa
1 biji perahan limau kasturi
2 biji bawang putih, dihiris halus
Daun salad dan timun untuk hiasan
Bahan-bahan untuk dikisar
2 biji cili padi
3 biji lada merah
3 ulas bawang putih
1 biji buah tomato
Cara Membuatnya
Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih yang dihiris hingga kekuningan. Masukkan bahan-bahan kisar dan tumis hingga garing dan naik minyak. Tambah garam dan gula secukup rasa. Masukkan udang yang telah digoreng, air limau kasturi dan hirisan bawang besar, lada hidup dan tomato. Kacau rata dan sesuaikan rasa. Sedia untuk dihidangkan. Hiaskan dengan timun dan daun salad ketika menghidang. Sajikan dengan nasi putih dan lauk pauk kegemaran yang lain.
Selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment