Teringat zaman sekolah dulu.. Hari-hari makan nasi berlaukkan sayur kangkung.. Memang sedap sayur kangkung, dibuat masak lemak, goreng, dimasak tumis campur daging dengan mihun, dibuat ulam mentah cicah budu dan dicampur dalam jemput2 bilis..
Macam2 cara orang masak kangkung goreng, tp resipi yang paling simple yang selalu saya buat ialah :
1 ikat kangkung, dibersihkan dan dipotong2.
segenggam udang kering (boleh ganti dengan ikan bilis)
sedikit belacan
3 biji bawang putih
3 biji bawang merah
5-6 biji cili padi - tambahkan jika suka lebih pedas
bawang besar dan lada merah, dihiris
minyak untuk menumis
garam dan serbuk perasa secukup rasa
Cara Membuatnya
Tumbukkan udang kering, belacan, bawang2 dan cili. Panaskan minyak, tumiskan sampai garing, masukkan garam, serbuk perasa dan kangkung. Tutupkan kuali sebentar. Agak2 kangkung dah layu, masukkan lada merah dan bawang besar, kacau rata dan sendukkan ke dalam mangkuk atau piring untuk menghidang.
nota : untuk lebih sedap lagi, tambahkan hirisan sotong dan udang hidup ke dalam gorengan kangkung.
No comments:
Post a Comment