Mungkin ada yang tidak suka makanan kampung seperti lempeng kelapa, tetapi bagi saya orang Pantai Timur yang sinonim dengan citarasa kampung, cukup gemar makan lempeng kelapa terutamanya ketika bersarapan pagi. Bukan saja mudah dibuat, tetapi juga mengenyeangkan perut sampai ke tengah hari.
Sedap dicecah gula, susu manis atau dihidangkan kuah gulai baki semalam yang telah diperangat sampai pekat.. & Boleh juga dengan sambal tumis..
Bahan-bahannya
1 biji kelapa muda (kulit hidup), isinya diparut, asingkan airnya
2 biji telur
secubit garam
1 1/2 - 2 cawan tepung
Caranya
Campur semua bahan dan aduk sebati. Jangan terlalu pekat atau terlalu cair. Panaskan kuali leper, sapu sedikit minyak. Leserkan adunan lempeng dan tutup kuali. Agak2 dah menggelembung, terbalikkan dan masak lagi hingga lempeng betul2 masak. Ulangi proses sampai habis. Sedap dimakan dikala masih panas.
Selamat mencuba...
Sedap dicecah gula, susu manis atau dihidangkan kuah gulai baki semalam yang telah diperangat sampai pekat.. & Boleh juga dengan sambal tumis..
Bahan-bahannya
1 biji kelapa muda (kulit hidup), isinya diparut, asingkan airnya
2 biji telur
secubit garam
1 1/2 - 2 cawan tepung
Caranya
Campur semua bahan dan aduk sebati. Jangan terlalu pekat atau terlalu cair. Panaskan kuali leper, sapu sedikit minyak. Leserkan adunan lempeng dan tutup kuali. Agak2 dah menggelembung, terbalikkan dan masak lagi hingga lempeng betul2 masak. Ulangi proses sampai habis. Sedap dimakan dikala masih panas.
Selamat mencuba...
No comments:
Post a Comment