Kalau ke pasar2 malam di Johor ni, yang paling saya suka beli ialah rojak petis. Selepas mencicipnya beberapa kali, terus jadi kegemaran..
Jom kita korek, apa isi kandung rojak petis.. Gambar nanti upload kemudian ya..
Bahan-bahan rojak..(dipotong kecil)
4 keping tauhu goreng
1 ikat kangkung, dicelur
1 mangkuk kecil taugeh, dicelur
1/2 biji nenas
1 biji sengkuang
1 biji timun
1 biji buah mangga muda
1 biji kedondong
Kacang tanah goreng, ditumbuk halus (ikut citarasa)
Bahan-bahan kuah rojak
2 ketul gula melaka
1/2 cawan gula
1/2 botol kicap pekat manis
1/2 botol petis
2 sudu belacan
10 biji cili kering
10 biji cili padi
1 labu bawang putih
garam secukup rasa
1 cawan air asam jawa pekat
Cara-cara membuatnya
Cili kering, cili padi dan bawang putih dikisar dengan kicap. Masukkan ke dalam periuk bersama-sama bahan lain dan masak sampai pekat. Ambil sedikit kuah rojak dan campurkan dengan bahan-bahan rojak. Gaul rata dan taburkan kacang tanah goreng. Sedap dimakan begitu saja.
No comments:
Post a Comment