KAWAN-KAWAN SAYA

11 October 2010

HATI LEMBU GORENG KUNYIT BERLADA

Sekali sekala makan lauk hati lembu, sedap juga. Gambar ni dah lama, tapi baru hari ini berkesempatan berkongsi resipi hati lembu goreng ni. Dah tinggal separuh, baru teringat nak snap gambar.. itulah hasilnya..

Masakan ni sangat simple, bahan2 pun tak banyak, sesuailah bagi ibu bekerja seperti saya ni.. Jom kita lihat apa resepinya.. jeng! jeng!jeng!

BAHAN-BAHAN
250 gm hati lembu, potong kecil-kecil (gaul dengan tepung dan asam jawa, perap sebentar, baru dicuci bersih untuk hilangkan bau hanyir)
1 inci kunyit hidup + sedikit halia
5 biji bawang putih
1 sudu kecil ketumbar
sedikit garam
1 sudu besar serbuk cili kasar
1 biji limau nipis, perah jusnya
beberapa batang kacang panjang, dipotong pendek2 (jika suka, takde pun takpe)
2 biji lada hijau / merah, dipotong2
1 biji bawang besar, dipotong2
Sedikit minyak masak

Cara Membuatnya
Tumbuk kunyit, bawang putih, halia, ketumbar dan sedikit garam. Gaulkan dengan hati lembu yang telah dipotong tadi, campurkan juga serbuk cili kasar dan perap sebentar. Masukkan ke dalam kuali, tutup dan masak hingga kecut. Tambahkan sedikit minyak masak dan terus dikacau hingga masak. Akhir sekali, campurkan bawang besar, kacang panjang, lada hijau/merah dan tuangkan jus limau. Bila sayur-sayuran separuh layu, bolehlah diangkat. Sedia untuk dihidangkan.

Selamat mencuba....

No comments:

Post a Comment