Ayam masak halia ni, menu wajib kalau makan kat luar selain tomyam atau sup... Nak kata sedap sangat tu tak la juga... tp mengenangkan halia yang banyak khasiat, itu sebab jadi pilihan.
Kali ni, try masak sendiri kat rumah... resipinya main campak2 aje sbb nak abiskan stok lauk dalam peti ais..
Bahan-bahannya
2 keping isi ayam bahagian dada, dipotong kecil2
5 inci halia muda, dimayang kasar2
sedikit maggi cukup rasa
5 biji bawang putih, diketuk
6-6 biji cili padi, diketuk2
sedikit lada sulah
sedikit kicap
sedikit bunga kobis, jika suka
1 biji buah tomato
2 biji lada merah/hijau, dipotong2
1 labu bawang besar, dipotong2
minyak untuk menggoreng
Cara :
Gaul isi ayam dengan lada sulah dan maggi cukup rasa, kemudian digoreng hingga masak..toskan minyaknya.
Dalam kuali yang sama, panaskan sedikit minyak dan tumiskan bawang putih, halia muda dan cili api hingga naik bau, masukkan ayam. Kacau sebentar, masukkan kicap, bunga kobis, bawang besar, tomato dan lada merah. Bila sayur-sayuran separuh layu, bolehlah diangkat dan dihidangkan panas2.
No comments:
Post a Comment