Bahan-bahan Untuk Sambal Kicap (boleh dirujuk dalam resipi soto sebelum ini)
20 biji cili padi
1 labu bawang putih
1/2 botol kicap pekat manis
1 senduk kicap pekat
1 cawan gula - ikut citarasa
Garam - jika perlu
Cara Membuatnya :
Campur semua bahan ke dalam blender dan kisar sampai lumat.
nota : Sambal kicap ni bukan sahaja sesuai untuk cicahan tempe goreng, tetapi juga gorengan lain seperti pisang, keledek dan ubi kayu.. Selain itu, boleh digunakan untuk dimakan dengan sup dan juga soto. Selamat mencuba
TEMPE GORENG
Bahan-bahan
6 keping tempe daun (dibelah 2 dan dipotong 2)
3 sudu tepung beras
1 sudu tepung gandum
1 sudu tepung ubi
secubit garam
2 ulas bawang putih
1/2 sudu teh ketumbar
sedikit jintan putih dan jintan manis
1 sudu teh air kapur
Air secukupnya
minyak untuk menggoreng
Cara Membuatnya :
Tumbuk bawang putih, ketumbar dan jintan sampai lumat. Campurkan semua jenis tepung dan masukkan bahan-bahan yang ditumbuk tadi. Tambah air secukupnya dan dikacau rata. Adunan jangan terlalu pekat atau terlalu cair. Panaskan minyak yang banyak untuk menggoreng. Celupkan tempe ke dalam bancuhan tepung tadi dan goreng hingga garing. Hidangkan panas2 dengan sambal kicap.
No comments:
Post a Comment