Ramuan utama pechel jawa ialah pucuk ubi rebus, digaul dengan kuah kacang.. Ada campuran tauhu dan tempe goreng.. Sesetengah orang, menggunakan daun limau purut di dalam ramuan kuah pechel, ada juga yang menggunakan cekur atau kencur. Kedua-duanya punya rasa yang berlainan.. Pechel ini sedap dimakan dengan nasi atau begitu saja sebagai salad..
Secara ringkas, ramuan untuk pechel ialah :
Tauhu goreng
Tempe goreng
Pucuk ubi rebus
Kacang panjang, dicelur
Taugeh, dicelur
Kobis, dicelur
Timun
Kacang kelisa
Kuah pechel
10 biji cili padi, lebihkan jika suka lebih pedas
2 helai daun limau purut/2 biji isi cekur (ikut pilihan)
5 biji bawang merah
3 biji bawang putih
2 sudu belacan
Kacang tanah goreng secukupnya, ditumbuk
Minyak untuk menggoreng
garam secukup rasa
1 ketul gula melaka (secukup kegunaan)
2 sudu besar asam jawa, buangkan bijinya
Cara membuatnya
Gorengkan cili padi, bawang putih, bawang merah dan belacan. Di dalam lesung, tumbukkan daun limau purut, diikuti cili padi, bawang dan belacan. Masukkan garam, gula melaka, tumbuk lagi sampai lumat dan berair sedikit. Campurkan asam jawa dan gaul rata. Tambahkan kacang tanah goreng secukupnya hingga adunan agak kental. Keluarkan dari lesung. Ketepikan.
Cara menyediakan pechel
Ambil sedikit ramuan kuah pechel dan campurkan dengan sedikit air panas. Kacau rata, jangan terlalu pekat atau terlalu cair. Potongkan tauhu, tempe dan sayur-sayuran lain. Gaulkan dengan kuah pechel dan kacau rata. Hidangkan.
nota : untuk lebih variasi, tambahkan keropok sayur / keropok ikan yang telah digoreng.
Selamat mencuba
No comments:
Post a Comment