KAWAN-KAWAN SAYA

18 October 2010

IKAN CENCARU GORENG



Menu yang simple malam ini, cencaru goreng, sayur kubis masak bening dan tauhu tempe tumis kicap. Masakan orang melayu kelate plus ala2 jawa gitu.... Almaklum, satu rumah dua negeri... kena pandai wat kombinasi... hehehe

Untuk ikan cencaru, senang jer.. tak payah buka jaketnya (kita orang Pantai Timur memang tak suka buka jaket ikan ni, sian... nanti sejuk.. hehehe)

Bahan-bahan
4 ekor ikan cencaru, belah belakang, keluarkan perut dan insangnya kemudian dicuci bersih
Minyak untuk menggoreng

Bahan-bahan tumbuk
1 inci kunyit hidup
3 biji bawang putih
1 sudu kecil garam
1 sudu besar cili serbuk kasar
1 biji bawang besar dicincang

Cara-cara
Campur semua bahan2 tumbuk dan sumbat ke dalam perut ikan melalui belahan belakangnya. Perap 10 minit, kemudian digoreng hingga garing. Nak lagi sedap, balutkan dengan daun kunyit sebelum digoreng..

SAYUR KUBIS MASAK BENING

Bahan-bahan
Kubis, dipotong2
2 ulas bawang putih, dihiris
3 ulas bawang merah, dihiris
1 biji lada merah, dihiris (saya tak taruk sbb takut anak2 pedas)
sedikit ikan bilis
garam secukup rasa
air secukupnya
1 helai daun kunyit atau 2 helai daun cekur (jika suka - untuk mewangikan)

Cara-cara
Didihkan air, campurkan bahan2 yang dihiris dan ikan bilis. Masukkan kubis, garam dan daun kunyit atau daun cekur. Bila kubis telah separuh layu, sesuaikan rasa dan angkat.

nota : selain kubis, sayur2 lain seperti bayam, sawi, taugeh + tauhu, pucuk manis, putik jagung pun sesuai dimasak begini..

Selamat mencuba...

No comments:

Post a Comment