GULAI PARU + TULANG
Bahan-bahan
1/2 kg paru, dipotong2
1/2 kg tulang (beli yang dah siap potong)
4 sudu rempah kari
1 batang serai, diketuk
Bahan-bahan kisar
5 biji bawang merah
3 biji bawang putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
1 sudu ketumbar
Bahan-bahan lain
2 keping asam gelugur
1 sudu kerisik
garam dan serbuk perasa
Santan secukup kegunaaan
Bahan-bahan untuk menumis
2 sudu lada kisar
rempah 4 sekawan (kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang dan cengkih)
3 biji bawang merah, dimayang halus
2 biji bawang putih, dimayang halus
1cm halia, dimayang halus
minyak untuk menumis
Cara-cara membuatnya:
Gaulkan paru dengan bahan-bahan kisar, rempah kari dan serai. Masukkan dalam periuk dan masak sampai kering airnya. Kemudian tambah lagi air, dan masak sampai paru empuk. Tambah santan, garam, asam gelugur dan akhir sekali kerisik.
Dalam kuali lain, panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan untuk menumis hingga garing. Campurkan ke dalam periuk gulai tadi, dan kacau rata2. Sesuaikan rasa dan angkat. Hidangkan dengan nasi putih, roti dan lain-lain.
TAUGEH GORENG
Bahan-bahan
50 sen taugeh
1/2 batang karot
50 sen kucai, dipotong (saya tak taruk sebab anak2 tak suka)
2 keping tauhu, potong 4 dan goreng
sedikit maggi cukup rasa
segenggam udang kering, direndam (gantikan dengan udang hidup, lagi syiokkk)
1 biji lada hijau, dihiris
minyak untuk menumis
2 biji bawang merah
1 biji bawang putihCara :
Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih, bawang merah dan udang kering. Masukkan tauhu dan maggi cukup rasa. Tambah sedikit air. Akhir sekali, masukkan taugeh, karot dan cili hijau. Kacau sebentar dan angkat. Sedia untuk dihidangkan.
SAMBAL BELACAN NENAS
Tumbukkan 10 biji cili padi, 1/4 sudu teh garam, 1 sudu besar gula dan 1 sudu belacan. Bila telah lumat, masukkan 1 potong nenas yang telah dicincang halus. Perahkan sebiji limau nipis. Gaul rata2 dan keluarkan dari lesung. Sedia untuk dihidangkan dengan nasi putih dan ulam-ulaman.
sedapnya sambal belacan nenas tu..nanti saya nak cuba
ReplyDelete