Himpunan Resipi Masakan Kampung, Mudah, Ringkas dan Eksotik. Air Tangan Bonda Pengerat Kasih Sayang Sekeluarga..
KAWAN-KAWAN SAYA
24 May 2012
PECHEL JAWA
Assalamualaikum wbt..
Pechel... ramuan pucuk ubi kayu yang telah siap direbus.. kacang panjang, kobis, taugeh dan tauhu tempe yang digoreng.. Digaul kuah kacang dan dimakan begitu saja atau bersama nasi..
Bahan-bahan untuk menyediakan kuah pechel mudah aje..
1/2 cawan kacang tanah
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
5-6 biji cili api
1 sudu makan belacan
3-4 sudu gula merah atau gula pasir
4 helai daun limau purut atau isi kencur
1/2 cawan air asam jawa
garam secukup rasa
sedikit minyak untuk menggoreng
Air panas secukupnya
Cara-cara membuatnya
Panaskan minyak dan gorengkan kacang, bawang, cili dan belacan satu persatu. Masukkan ke dalam lesung dan tumbuk sampai lumat bersama-sama dengan gula merah dan daun limau purut. Campurkan air asam jawa dan garam secukup rasa. Bila hendak dihidangkan, campurkan air panas untuk mencairkannya.
Satu lagi cara yang mudah : Campur semua bahan dalam blender dan kisar lumat.. Siap untuk disajikan..
Selamat mencuba..
Labels :
MASAKAN JAWA
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment