KAWAN-KAWAN SAYA

22 May 2012

IKAN REBUS GORENG

Tak susah mana pun nak buat ikan rebus ni.. Sebelum ni pun saya dah pernah ceritakan perihal ikan rebus ni atau dalam loghat Kelantan dipanggil Kkering Gare.. atau lebih dikenali dengan nama ikan kukus..Nama je ikan kukus, tapi sebenarnya dimasak dengan teknik merebus atau pindang kering. Tak semua jenis ikan yang sesuai untuk direbus. Ikan aya atau tongkol, selayang, selar, lolong dan biji nangka sesuailah.. Caranya cukup mudah...ikan yang telah siap disiang dan dibersihkan disusun ke dalam periuk. Taburkan garam dan asam keping selapis demi selapis.. Agak2 la jangan sampai terlebih masin. Jika suka, boleh ditambahkan hirisan bawang putih dan halia. Ada orang suka tambahkan gula atau gula melaka.. Terpulanglah ya.. ikut selera masing-masing. Akhir sekali, tambahkan sedikit air..tapi jangan sampai tenggelam.....Jika menggunakan ikan tongkol,tambahkan sesudu makan cuka..untuk memejalkan isi ikan...Kemudian masak atas api sederhana hingga mendidih. Apabila mendidih, buka sedikit tutup periuk dan kecilkan api dapur.. masak lagi sampai kering... Ikan yang telah direbus boleh dibuat serunding, digoreng, dibuat gulai, dimasak sambal dan dicampur ke dalam masak sayur lemak, sayur pedas, dan lain-lain... Dan boleh juga dimakan begitu saja dengan nasi dan sambal belacan.. Untuk menyediakan ikan rebus goreng yang sedap... gorengkan juga bawang besar dan lada hidup atau cili padi yang dihiris hingga garing.. Taburkan ke atas ikan rebus yang telah digoreng.. Selamat mencuba..

No comments:

Post a Comment