Assalamualaikum wbt.. Alhamdulillah, baru selesai makan tengah hari.. walaupun jam dah pukul 3 petang. Memang rutin harian macam ni... dah masuk masa minum petang, baru makan tengah hari..
Nasi komok..guna beras wangi..terlembik sikit nasinya.. saya makan dengan acar timun, sos cili dan ulam daun salad kobis..
acar timun, campuran timun, bawang besar, cili merah, gula, cuka dan garam secukup rasa..
sos cili padi- saya guna cili padi hijau, bawang besar, bawang putih, sedikit halia, daun ketumbar, daun bawang dan cuka, gula dan, sos nampla..dicampurkan dan dikisar sampai lumat. Tambah garam jika perlu.
Ini dia rempah nasi komok.. Satu uncang rempah adalah untuk 4 cawan beras dan 600gm ayam. Saya kirim beli rempah ni melalui seorang rakan yang kebetulan balik ke Thailand bulan lepas. Hari ni baru berkesempatan masak nasi komok ikut resipi beliau.. Terima kasih Kak Dah..
Ada dua versi nasi komok, salah satunya nasi dimasak terus bersama-sama ayam dan satu cara lagi, nasi dan ayam dimasak berasingan iaitu menggunakan ayam goreng yang diperap menggunakan rempah komok. Walaubagaimanapun, terpulang kepada selera masing-masing. Saya lebih suka nasi komok yang dimasak bersama ayam..dicecah dengan sambal dan dimakan bersama-sama ulam timun dan salad atau acar. Yummy..yummy...
Resipi nasi komok dah pernah saya post dalam entri sebelum ni... jadi tak perlulah saya tulis sekali lagi kan....
Ini pulak resipi dari blog kurniaanmu@blogspot.com. Terima kasih kepada tuan punya blog, Puan Arah, dari Bangkok, Thailand...
KHAO MOK GAI/THAI STYLE CHICKEN N YELLOW RICE
RICE n CHICKEN RECIPE : HERE
SAUCE RECIPE : 3 HUNGRY TUMMIES
Ingredients:(Bahan-bahan)
For the marinade:(Bahan Untuk Perapan)
4-6 pcs bone chicken (4-6 ketul peha ayam atau part lain pon ok)
3 bay leaves (3 Helai daun Salam>>betul ke daun salam? :D kita guna yg kering)
1 tbs turmeric (1 sb serbuk kunyit)
1 tbs ground corriander (1 sb serbuk ketumbar)
1 tbs curry powder (1 sb Serbuk kari>>yg ni kita guna serbuk kari thai, guna serbuk kari ayam pun ok)
1 tbs cumin powder ( 1 sb serbuk jintan putih)
1 tbs ground cinnamon (1 sb serbuk kayu manis>>yg ni kita kurangkan 1/2 sb)
2 tbs sugar (2 sb gula>> kita guna 1 sb gula sahaja)
1 tsp salt (1 sk garam)
2 cups milk or half & half ( 2 cwn susu segar atau cair>>kita guna 1 cwn, 1/2 cwn susu segar dan 1/2 cwn susu cair)
For the rice: (Untuk Nasi)
3 cups uncooked rice (3 cwn beras>>kita campurkan dgn basmathi)
2 1/2 cups water/broth (2 1/2 cwn air/ Stok ayam>>kita guna stok ayam)
1 tbs salted butter (1sb mentega>>kita gunakan minyak sapi)
4 medium size shallots (4 ulas bwang merah saiz sederhana)
2 bay leaves ( 2 helai daun salam)
1 tsp turmeric ( 1 sk serbuk kunyit)
1 tsp curry powder (1sk Serbuk Kari)
1 tsp ground cumin (1 sk serbuk jintan putih)
1 tsp ground corriander (1sk serbuk ketumbar)
1 tsp ground cinnamon (1 sk serbuk kayu manis>>yg ni kita guna stick)
Preparations: (Cara-cara)
For the marinade: (Untuk perapan ayam)
Coat chicken with all ingredients. Refrigerate for an hour or overnight. (Satukan semua bahan-bahan perap dan sapukan ke seluruh peha ayam dan perapkan semalaman atau 1 jam atau lebih>>yg ni kita perap 2 jam sbb tak cukup masa)
For garnishing: (untuk hiasan)
Heat vegetable oil in a saucepan. Add half of the shallots and fried till golden brown. Set some aside for garnishing. (Panaskan minyak di dalam kuali. Masukkan separuh dr jumlah bawang merah yang di gunakan tadi hiris dan goreng hingga perang, separuh di tinggalkan utk hiasan dan separuh lagi di biarkan dlm kuali untuk proses seterusnya)
For the rice: (Untuk Nasi)
Heat butter in a sauce pan with the remainder of the shallots. Add all the spices and fried till fragrance. (Panaskan mentega di dalam kuali yang digunakan untuk menggoreng bawang awal tadi dan separuh bawang goreng tadi, masukkan semua rempah dlm kuali dan tumis sehingga naik bau)
Stir in uncooked rice until combine and spread it in the rice cooker. (Masukkan beras yg di bsauh terlebih dahulu di dalam kuali tadi dan kacau sehingga rempah yang di tumis tadi sekata, kemudian pindahkan ke dalam periuk nasi)
In a separate saucepan, heat 1 tbs butter. Add shallots and marinade chicken. Brown chicken on both sides. Chicken should still be under cooked but nice and brown on the outside. (di dalam kuali yang berasingan, panasakan 1 sb mentega, masukkan lebihan bawang merah dan ayam perapan tadi. Gorengkan ayam tadi dgn api sederhana sehingga ayam tadi separuh masak dan bertukar warna perang di luarnya, balikkan dan matikan api)
Arrange the brown chicken pieces around the rice dish in the rice cooker. Add water/chicken broth. You will need just enough water/broth to cover about 2 inches above the rice surface. Let them cooked in the automatic rice cooker until done. ( Masukkan ayam yang di goreng dgn butter tadi ke dalam periuk nasi, letakkan di atas nasi yg telah di tumiskan tadi. Masukkan air/stok ayam mengikut sukatan atau bergantung dengan periuk nasi masing2, kemudian masak nasi mcm biasa sehingga masak)
If you don’t have a rice cooker, spread the rice in a deep dish, oven proof pan. Arrange the chicken pieces around the dish, cover with water/broth. Cover the dish and bake at 350 for about 40 minutes. Check in between to see if the rice is drying out. If so, add more water/broth and gently toss. (Kalau takde periuk nasi atau nak gunakan mangkuk pyrex utk oven, masukkan beras dan ayam dlm mangkuk pyrex tadi, tambahkan air sehingga menutupi beras dan tutup mangkuk tadi dan boleh bakar dgn suhu 350f selama 40 minit atau sehingga masak)
SAUCE (Sos/Air Cuka)
Ingredients: (Bahan-bahan)>>kita buat stgh adunan ajer
2 green chilies (3 tangkai lada hijau>>kita guna cili merah )
5 cm knob of ginger (5 cm halia)
3 stalks of coriander (3 tangkai daun ketumbar)
3 spring onion (3 tangkai daun bwg)
1/3 cup of castor sugar (1/3 cwn gula kaster)
1/3 cup of white vinegar (1/3 cwn cuka)
salt to taste (garam secukup rasa)
1 tbs of water (1sb air)
Method:
Chop all the herbs and aromatics finely and set aside. Place sugar and water in a bowl and microwave for a minute, add in the vinegar. Add chopped ingredients into the sugar and vinegar mixture, check for seasonings. (Cincangkan halus semua bhn2 kecuali air, gula, grm dan cuka. Masukkan gula kaster dan air di dalam mangkuk tahan panas, masukkan dalam microwave lebih kurang 2 minit dan masukkan cuka. Kemudian masukkan pula bahan2 yang telah di cincang halus tadi kedalam cecair cuka dan gula tadi, gaul dan perasakan)
Selamat mencuba.
salam,klu nak oder soh beli rempah nie cm ne ye, rasa teringin nak.mkn nasi.komok.nie
ReplyDeletepening la x tersusun, terpaksa copy dan susun balik kat notepad,
ReplyDeletetapi nampak mcm original sket resepi ni, thanks :)