KAWAN-KAWAN SAYA

13 May 2012

BUBUR SOM-SOM

Assalamualaikum wbt.
Ummi saya memang sukakan hidangan lemak manis seperti bubur, pengat dan kuih-kuih lain yang seangkatan dengannya. Tak kira siang atau malam.. kadangkala, risau gak... takut mengundang penyakit... Bubut som-som ni Ummi buat malam tadi..masa tengah sibuk2 perisi ikan nak masak serunding ikan.. dan ada pulak lebihan santan... Pada mulanya Ummi nak masak kuih lompat tikam...tapi memandangkan hari dah malam.. daun pandan pulak tak ada.... Jadi, saya cakap kat Ummi, apa kata buat bubur som-som je.. Lagipun mudah aje membuatnya.. Cuma leburkan santan, tepung beras dan secubit garam. Kacau atas api sederhana hingga masak dan pekat. Tuangkan dalam acuan dan tunggu hingga sejuk, barulah dipotong2 dan dimakan dengan air gula melaka.. Selamat mencuba.

2 comments:

  1. saya sagat sukla dengan blog cik nonie ni..amat bagus kerana berkongsi masakan

    ReplyDelete