KAWAN-KAWAN SAYA

02 May 2012

KERABU GAJUS CAMPUR NENAS DAN UDANG BARING

Assalamualaikum wbt...
Satu lagi hidangan tradisional keluarga kami.. kerabu buah gajus campur nenas.. Dulu arwah tokmek (nenek) selalu buat kerabu ni.. tak sempat makan dengan nasi.. kami ratah gitu aje.. Sampai sekarang pun, kalau musim buah gajus.. Ummi selalu buat kerabu ni.. Caranya mudah aje.. Yang diperlukan cuma buah gajus masak dan nenas.. bahan2 lain semua ada kat dapur.. Cara-carnya...hiriskan buah gajus dan perahkan airnya.. Kemudian cincangkan nenas. Hiriskan juga bawang besar dan cili merah.. Cuci udang baring (geragau) kering, perahkan airnya.. Tumbuk sedikit lada hitam atau cili padi. Gaulkan semua sekali bahan2 tadi. Tambah garam, gula dan perahkan sedikit limau nipis. Sesuaikan rasa, bolehlah dihidangkan..
Selamat mencuba..

2 comments:

  1. susah sgt nk cari buah gajus ni..saya sgt suke tapi selalu xkena dgn musim sbb blk kelantan pun jarang2..jauh di KL..huhu

    ReplyDelete
  2. susah nk cari buah gajus ni..saya pun minat sgt kerabu gajus..tapi susah sbb selalu x kena musim..n sy pula tggal jauh di KL..di kelantan mmg ade je kalau kena musimnye..lama x blk kelantan..

    ReplyDelete