KAWAN-KAWAN SAYA

23 November 2011

SINGGANG ASAM PEDAS IKAN PULUTAN



Ikan pulutan ni spesis ikan duri atau mayong. Rupanya pun sama je.. tapi kata Ummi ada bezanya, tengok pada warna dan juga siripnya.. Kata Ummi, ikan ni sedap dimasak gulai lemak cili api campur pucuk daun gelugur. Oleh kerana stok santan dah kehabisan, saya cuma masak singgang asam pedas campur daun kesum. Di tempat saya, dipanggil singgang asam pedas, tempat lain mungkin dipanggil asam rebus walaupun ada sedikit perbezaan bahan2 yang digunakan.

Sedap juga.. takde beza rasanya antara ikan duri atau ikan mayong..

Bahan2
1 ekor ikan pulutan (anggaran sekilo)
secekak daun kesum
3 -4 keping asam gelugur
garam secukup rasa
Air secukupnya untuk kuah

Bahan2 kisar
10 tangkai lada kering
3 biji bawang putih
1 biji bawang merah besar
1 inci kunyit hidup
1 inci halia
1 inci lengkuas
1 batang serai

Cara2

Campur bahan2 kisar dengan air secukupnya dan didihkan. Masukkan asam keping dan juga ikan. Bila ikan dah masak, tambah garam secukup rasa. Akhir sekali, masukkan daun kesum. Sesuaikan rasa, bolehlah diangkat. Sedia untuk dihidangkan.

Selamat mencuba..

No comments:

Post a Comment