KAWAN-KAWAN SAYA

08 November 2011

PACERI NENAS



Paceri nenas ni merupakan salah satu hidangan pembuka selera yang selalu dihidangkan dengan nasi minyak atau nasi beriani.. Ada dua versi, yang berempah atau yang tidak berempah.. Walaubagaimanapun, kedua2nya sedap dan sesuai dihidangkan dengan apa jua lauk kegemaran..

Cara membuat paceri nenas ni mudah aje.. Cuma kupaskan nenas, potong2 ikut suka dan rebus untuk buangkan air masamnya.. Toskan.. Kemudian panaskan sedikit minyak dan tumiskan kulit kayu manis, pelaga, cengkih dan bunga lawang.. Masukkan juga biji sawi, bawang putih dan bawang merah yang dimayang. Tambah juga sedikit serbuk kunyit. Kemudian, tambahkan sedikit air, garam dan gula secukup rasa. Agak2 dah mendidih dan pekat, masukkan nenas. Kacau rata2, masak sampai kuahnya pekat. Sesuaikan rasa, bolehlah dipadamkan api dan sedia dihidangkan.

Selamat mencuba..

No comments:

Post a Comment