KAWAN-KAWAN SAYA

07 November 2011

PULUT PISANG



Resipi ni, kawan saya berbangsa Kemboja yang ajar. Memang sangat mudah. Selalunya sebelum ni kalau nenek atau Ummi saya buat, kemain lagi leceh.. dari mencuci beras pulut, merendam dan kukus. Lepas tu bungkus dalam daun pisang dan ikat ketat2. Macam buat ketupat dakap. Lepas tu nak kena rebus lagi. Tak ke leceh namanya.

Kali ni, senang dan mudah. Makan pun, cepat je habis..hehe

Cara2 membuatnya
3 cawan pulut, cuci dan rendam sekurang2nya 2 jam (bergantung pada jenis pulut), kemudian ditoskan
3 cawan santan pekat
secubit garam
Daun pandan, siat2 (saya potong kecil2)
1 sisir pisang "kelat lego" - kat tempat lain dipanggil pisang awak/abu (tak pasti)
Daun pisang secukupnya untuk membungkus

Bahan hiasan
Kelapa parut muda
secubit garam dan gula secukup manis

Cara2
Dalam periuk, campurkan santan, garam dan daun pandan. Didihkan, masukkan pulur yang telah ditoskan. Kacau2 sampai pekat dan sebati. Bila setengah masak, angkat dan sejukkan.

Pisang dibuang kulit dan dibelah dua. Ambil sehelai daun pisang, letak secamca pulut dan sekeping pisang. Timbuskan dengan secamca lagi pulut dan bungkus kemas2. Ulangi proses sampai habis. Kemudian dikukus sampai masak. Dah masak, bolehlah dimakan begitu saja atau dengan kelapa parut bergaram yang dicampur sedikit gula.

Selamat mencuba..

No comments:

Post a Comment