KAWAN-KAWAN SAYA

07 November 2011

ROJAK BETIK


Hanya orang2 Terengganu saja yang tahu akan keistimewaan rojak betik. Sama juga di Thailand yang terkenal dengan som tam nya. Walaupun menggunakan betik, tapi resipi dan bahan2nya berbeza.

Bahan2 untuk menyediakan rojak betik
Betik, kalau boleh yang masih mengkal kekuningan - disagat panjang2
Buah jambu air, jambu batu, nenas dan timun - dipotong kecil
Keropok ikan yang telah digoreng

Bahan2 untuk kuah
4 ekor ikan selayang, dibakar ambil isinya dan tumbuk halus
1 senduk cili kering yang telah dikisar
2 keping gula melaka
2 sudu belacan
1 cawan air asam jawa pekat
garam secukup rasa
2 cawan air

Cara2
Campurkan semua bahan dan masak atas api sederhana hingga mendidih. Pekat cairnya ikut kesesuaian. Tidak terlalu pekat atau cair. Kuah rojak ini hendaklah ada rasa masam, manis dan pedas. Ambik sedikit betik yang telah disagat dan letak ke dalam piring, tambahkan buah2 lain dan jirus sedikit kuah di atasnya. Sedap dimakan dengan keropok goreng.

Selamat mencuba

No comments:

Post a Comment