Resipi pizza ni, saya dapat masa pergi kursus Frozen Food dan lawatan sambil belajar ke bengkel membuat kuih frozen di Sepang, Selangor pada 11-14 November 2011 yang lepas. Agak berbeza daripada resipi-resipi pizza yang pernah saya pelajari sebelum ni. Walaupun tak cukup bahan, nampak adalah juga rupa pizza walaupun tak setanding dengan Pizza Hut.. Sebab tu saya bagi nama Pizza Sepang..
Terima kasih kepada Cikgu Ita yang mengajar kami buat pizza frozen ni.. Bukan saja dapat ilmu, tapi dapat makan juga..
Bahan-bahan doh pizza
750gm tepung gandum
secubit garam
lada sulah
oregano
2 camt doh softener
2 camt bread improver
bahan-bahan larutan yis
1 bungkus kecil mauripan (11gm)
2 sudu makan susu pekat manis
2 sudu makan gula
1 gelas air suam
Bahan2 sos pizza
4 biji bawang besar dicincang
1 tin sos prego
1 tin tomato puree
garam secukup rasa
oregano dan serbuk lada hitam
minyak untuk menumis
Cara-cara buat sos pizza :
Panaskan sedikit minyak, tumiskan bawang besar sampai layu. Masukkan sos prego dan tomato puree diikuti garam, serbuk lada hitam dan oregano secukup rasa. Masak sampai pekat dan sejukkan.
Bahan-bahan topping dihiris halus
Buah tomato
oblong burger
sosej
cendawan butang
nenas dalam tin
keju parut
Cara ;
Campurkan larutan yis dan biarkan naik. Gaulkan tepung dengan bahan2 lain dan campurkan larutan yis. Uli sampai jadi doh yang lembut dan tidak melekat kat tangan. Bahagikan kepada 6 ketulan kecil dan peram sampai naik. Canai nipis2 dan sapukan sos pizza. Kemudian tambahkan topping yang dikehendaki dan taburkan keju parut. Bakar sampai masak. Siap untuk dihidangkan atau dibuat frozen.
pizza dah siap taruk topping, tunggu masa untuk dibakar
Selamat Mencuba
No comments:
Post a Comment