Himpunan Resipi Masakan Kampung, Mudah, Ringkas dan Eksotik. Air Tangan Bonda Pengerat Kasih Sayang Sekeluarga..
KAWAN-KAWAN SAYA
22 November 2011
KUIH KAYU KERAMAT
Memang pelik kan?? Tapi pelik cuma pada nama, dari segi rasa.. memang tak pelik, malah sedap sangat...Sebenarnya, orang Terengganu panggil kuih ni kayu keramat, orang Kelantan pula panggil roti kkabu atau roti manis goreng. Ada setengah pulak panggil kuih ni Cakoi... tapi sebenarnya ada perbezaan antara Cakoi dengan kuih ni.. Kuih ni lebih padat teksturnya dan rasanya lebih manis dan sedap dimakan begitu saja, berbanding Cakoi yang agak berongga perlu ada sos cecahan untuk dimakan.
Kuih kayu keramat juga dipanggil kayu kamat atau roti kamat disesetengah tempat di Terengganu ini merupakan salah satu produk frozen yang terlaris yang Ummi saya jual selain karipap ikan (temosa), roti canai segera dan lain-lain. Ini adalah kerana kuih ni tidak mudah basi dan sesuai untuk perjalanan jauh. Di sini saya kongsikan resipi dan cara2 membuatnya.
KAYU KERAMAT
Bahan-bahannya
1kg tepung gandum
1/2 cawan minyak jagung
1 biji telur ayam gred B
1 cawan gula - lebihkan jika suka lebih manis
1 paket yis (Mauripan)
1 1/4 cawan air suam - bergantung pada jenis tepung gandum yang digunakan
secubit garam
Cara-cara membuatnya
Campurkan semua bahan ke dalam mixer dan uli sampai jadi doh yang sebati. Peram sampai naik. Bentukkan adunan menjadi bebola kecil dan gelekkan menjadi panjang, macam bentuk sosej. Taburkan tepung gandum ke dalam dulang dan aturkan kuih tadi. Biar mengembang sekali lagi sebelum digoreng dalam minyak yang sederhana panas hingga kekuningan dan garing. Sedap dimakan semasa masih panas.
Selamat mencuba.
Labels :
KUIH TRADISI
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment