Himpunan Resipi Masakan Kampung, Mudah, Ringkas dan Eksotik. Air Tangan Bonda Pengerat Kasih Sayang Sekeluarga..
KAWAN-KAWAN SAYA
16 March 2011
POTATO WEDGES
Potato wedges ni, memang menjadi kegemaran anak2.. Kalau ada kentang, tak makan nasi pun tak mengapa.. Bukan saja kentang goreng, tapi juga kentang yang dicampur ke dalam lauk pauk.. Kentang wedges ni saya buat sendiri, tapi tepung sadurannya menggunakan tepung segera jenama Bestari. Jom layanzzz...
Bahan-bahan
3 biji kentang saiz besar
secubit garam
tepung ayam goreng
minyak untuk menggoreng
air untuk merebus kentang
Cara-cara membuatnya
Potong kentang bentuk wedges..Didihkan air, masukkan secubit garam. Masukkan kentang dan rebus 5 hingga 10 minit. Toskan. Gaulkan dengan tepung ayam goreng dan perap sebentar. Panaskan minyak untuk menggoreng dan goreng kentang hingga garing. Sedap dimakan begitu saja atau dicecah sos kegemaran.
Kentang Wedges - Resipi sendiri
Bahan-bahan
Kentang dipotong wedges dan dicelur dalam air panas mendidih bercampur sedikit garam selama 5 -10 minit
Bahan-bahan saduran (biar kering)
Sedikit serbuk cili kering yang kasar atau serbuk lada sulah
Sedikit rempah oregano atau rempah kari
sedikit tepung beras atau tepung gandum
Bawang putih yang dicincang halus
secubit garam
Cara Membuatnya sepertimana di atas.
Selamat mencuba
Labels :
UBI
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment