Himpunan Resipi Masakan Kampung, Mudah, Ringkas dan Eksotik. Air Tangan Bonda Pengerat Kasih Sayang Sekeluarga..
KAWAN-KAWAN SAYA
26 March 2011
IKAN SELAR SAMBAL LIMAU PURUT & SUP TAUHU DAN KEKACANG
Hari ni, masak simple2 saja.. Sebab tengah sibuk mengemas rumah.. Tinggal beberapa hari saja lagi.. Tapi masih banyak yang belum siap.. Aduhai... cukup masa, perut mintak diisi.. Mau tak mau, kena masak juga..
IKAN SELAR SAMBAL LIMAU PURUT
Bahan-bahan
4 ekor ikan selar, digaul garam kunyit dan goreng garing
4 helai daun limau purut
2 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
sedikit kunyit dan halia
1 biji buah keras
2 sudu cili kisar
sedikit air asam jawa
minyak untuk menumis
Cara2 membuatnya
Bawang putih, bawang besar, halia, kunyit dan buah keras dikisar halus. Panaskan minyak dan tumiskan bahan2 kisar hingga garing. Masukkan cili kisar, kacau lagi sampai garing dan pecah minyak. Masukkan air asam jawa, garam dan serbuk perasa. Tambah sedikit air dan masukkan ikan serta daun limau purut. Masak sampai pekat dan sesuaikan rasa. Sedia untuk dihidangkan.
SUP TAUHU CAMPUR KEKACANG
Bahan-bahan
2 keping tauhu, dipotong dadu kecil
6 batang kacang panjang, potong serong
1/2 batang lobak merah, potong bentuk bunga
1 biji kentang, potong dadu panjang
sedikit suhun dan fucuk yang telah direndam
sedikit daun sup dan daun bawang yang dimayang halus
1 biji cili hijau, dihiris halus
1 biji telur
1 kiub pati ayam Knorr
minyak untuk menumis
2 ulas bawang merah dan bawang putih yang dimayang
Cara-cara
Panaskan minyak dan tumiskan bawang2 yang dimayang hingga kuning. Masukkan air secukupnya untuk kuah dan campur sekali kentang dan lobak merah. Bila kentang empuk, campur semua bahan satu persatu. Sesuaikan rasa, sedia untuk dihidangkan.
Selamat mencuba..
Labels :
IKAN
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment