KAWAN-KAWAN SAYA

16 March 2011

AYAM MASAK KARI KERING - RESIPI KAWAN-KAWAN

Resipi kawan-kawan ofis.. Ayam masak kari kering, resipi dari Kak Tina.. buat kenang-kenangan.. Mudah2an setiap kali masak lauk ni, akan ingat pada kawan-kawan. Untuk kawan2, kalau ingat diri ini.... rajin-rajin le buka blog ni.. Itupun kalau korang ingat.. Mana tau kan.. dah berjauhan.... ingatan tu makin menjauhhh.........

Saya baru tulis resipinya ajer.. kalau dah masak nanti, boleh taruk gambar kat blog ni..

Bahan-bahan
1/2 ekor ayam, dipotong kecil2
1 sudu makan rempah kari
1 sudu makan rempah kurma
rempah tumis empat sekawan (kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga cengkih)
sedikit kerisik
garam dan air asam jawa secukup kegunaan
minyak untuk menumis
daun limau purut
daun kunyit

bahan-bahan kisar
1 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
sedikit halia, lengkuas, dan kunyit basah
2 batang serai

Cara-cara membuatnya
Panaskan minyak dan tumiskan rempah tumis hingga naik bau. Masukkan bahan-bahan kisar dan kacau sampai kekuningan. Masukkan ayam, air asam jawa dan garam. Tambah sedikit air dan masak secara ungkep hingga ayam empuk. Akhir sekali tambahkan kerisik, daun kunyit dan daun limau purut. Masak hingga kering. Sesuaikan rasa dan sedia untuk disajikan.

Selamat mencuba..

No comments:

Post a Comment