Himpunan Resipi Masakan Kampung, Mudah, Ringkas dan Eksotik. Air Tangan Bonda Pengerat Kasih Sayang Sekeluarga..
KAWAN-KAWAN SAYA
25 March 2011
JERUK BELIMBING BULUH
Belimbing buluh ni pemberian jiran sebelah.. Jadi saya buat jeruk.. Saya belajar buat jeruk dari Kak Zie, kawan ofis.. Thanks Kak Zie, coz sudi kongsi cara2 buat jeruk ni.. Mudah2an menjadi. Dah tak sabar nak makan dengan nasi..macam hari tu.. Sedap banget..
Cara2 membuat jeruk belimbing buluh
Belimbing buluh, dibersihkan dan rendam air kapur 2 jam. Lepas tu cuci dan toskan. Masukkan dalam balang plastik (kaca pun boleh), tambahkan sedikit garam, gula dan cuka. Tak perlu banyak2 sebab belimbing ni akan mengeluarkan air. Peram selama satu hari satu malam.. Bila dah bergaul rata, simpan dalam peti ais supaya lebih tahan lama)
jeruk belimbing buluh dah jadi.. dah boleh makan. makan gitu aje pun sedap, makan dengan nasi pun sedap.. Jika suka pedas, penyet2kan cili api ke dalam kuah jeruk..
Selamat Mencuba..
Labels :
JERUK
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
sedapny...
ReplyDeleteteringat nenek ni suka buat jeruk ni.. sy la yg suka melayan mkn ngn nasi.... sedap...
selalu arwah mak buat belimbing buluh ni,rendam dengan air garam,pas 2-3 hari baru jemur sampai kering
ReplyDelete