Himpunan Resipi Masakan Kampung, Mudah, Ringkas dan Eksotik. Air Tangan Bonda Pengerat Kasih Sayang Sekeluarga..
KAWAN-KAWAN SAYA
10 March 2011
JEMPUT-JEMPUT PISANG a.k.a CEKODOK PISANG
Pisang yang mak bagi dah masak ranum. Mula2 ingat nak goreng je, tapi dah lembik sangat.. terus saya lenyek2 dan buatkan jemput2 pisang untuk sarapan pagi.. Angah siap bawak bekal lagi..
Cara nak membuatnya mudah saja, cuma lenyek2kan pisang dan campurkan tepung gandum secukupnya. Jika suka campur secubit garam untuk menambah lemak. Ada orang campurkan dengan sedikit kelapa parut. Adunan jangan terlalu lembek atau terlalu kental. Dah ok, boleh disudukan, goreng la dalam minyak panas hingga masak. Masa menggoreng, api jangan terlalu besar, nanti cekodok cepat hangus.. Dah siap, boleh le dimakan.
Selamat mencuba.
Labels :
KUIH TRADISI
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment