Bahan-bahan untuk mee siam
600 gm mee siam (mihun) yang telah siap direndam hingga lembut, toskan
300 gm taugeh
300 gm udang basah
sedikit udang kering
20 tangkai lada kering
4 biji bawang putih
1 biji bawang besar
sedikit belacan
minyak untuk menumis
bahan-bahan untuk kuah
25 tangkai lada kering
1 biji bawang besar
100 gm kacang tanah goreng, ditumbuk
1 cawan santan pekat
1/2 cawan taucu
garam, gula dan air asam jawa
6 cawan air
minyak untuk menumis
Bahan-bahan taburan atas mee
Daun kucai, dihiris halus
Telur rebus
Limau kasturi, dibelah2
Cara-cara membuatnya
Mee
Kisar cili kering, bawang putih, bawang merah, udang kering dan belacan. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sampai garing. masukkan udang basah dan garam secukup rasa. Kacau rata2, masukkan mee diakhiri dengan taugeh. Masak seperti memasak mee goreng biasa.
Kuahnya :
Kisar cili kering, bawang putih, bawang merah, udang kering dan belacan. Ketepikan. Santan pekat dimasak sampai menjadi tahi minyak. Masukkan bahan-bahan kisar tadi dan kacau sampai garing. Masukkan taucu, garam, gula dan air asam. Masukkan juga kacang tanah goreng. Masak lagi sampai naik minyak. Tambahkan air dan masak lagi sampai mendidih. Sesuaikan rasa dan angkat. Sedia untuk disajikan bersama mihun goreng dan bahan-bahan lain.
Ini satu lagi resipi Mee Siam yang saya jumpa kat Internet. Thanks to Amelia Mustaffa...saya dah translatekan resipi ni ke dalam Bahasa Malaysia..
Bahan-bahan untuk Mihun
400 gm mihun (direndam hingga lembut)
1/4 cawan air
garam secukup rasa
Bahan-bahan kisar
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1/2 cawan udang kering
segenggam cili kering
Untuk kuah (dikisar)
2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1 cawan udang kering
2 genggam cili kering
1 sudu makan belacan
1 batang serai (dimayang halus)
450gm taucu (diramas2)
1 cawan kacang tanah goreng
2 sudu makan asam jawa (campur sedikit air)
2-3 ketul gula batu
gula secukup rasa
2 liter air untuk kuah
Untuk hiasan/hidangan
3 biji telur rebus
4 keping tauhu goreng, potong kiub kecil
8 ekor udang saiz sedang, dibuang kulit dan rebus sebentar
3 biji limau kasturi, dibelah 2
daun kucai dan daun ketumbar, dihiris halus
Sambal tumis (jika suka)
Cara-cara membuatnya
Mula-mula, sediakan kuah dahulu. Panaskan minyak dan tumiskan serai sampai wangi. Masukkan bahan2 yang dikisar dan kacau sampai garing dan wangi. Masukkan air dan masak sampai mendidih. masukkan taucu, kacang kisar, gula batu dan air asam jawa. Tambahkan gula secukup rasa. Sesuaikan rasa dan angkat.
Cara menyediakan mihun
Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan kisar sampai wangi. Masukkan air, kemudian masukkan mihun. Goreng sampai mihun betul2 masak.
Untuk menghidang
Masukkan mihun goreng ke dalam mangkuk. Taburkan bahan-bahan hiasan dan tuangkan kuah. Sedia untuk dihidangkan.
Selamat mencuba...
No comments:
Post a Comment