Himpunan Resipi Masakan Kampung, Mudah, Ringkas dan Eksotik. Air Tangan Bonda Pengerat Kasih Sayang Sekeluarga..
KAWAN-KAWAN SAYA
08 March 2011
KEK PANDAN SANTAN
Sungguh teruja tengok kek santan Kak Basimah Ibrahim.. rakan facebook dan teringat pada Ummi di kampung... Dulu Ummi selalu buatkan kek ini kalau ada majlis kat sekolah ataupun kalau buat bekal nak pergi jalan-jalan. Sedap kek ni.. tapi tak pernah buat sendiri.. Sekarang saya tengah membaking kek santan ni.. setelah tengok resipi dalam facebook Kak Basimah.. penyumbang resipi, Kak Zaitun...Terima kasih untuk kedua-duanya.. Resipinya saya tepek kat bawah ni, untuk dikongsi bersama.. yeyey.. Harap2 Kak Zaitun dan Kak Basimah bagi izin deh.. Resipi copy paste terus dari facebook Kak Basimah.. Kita lihat hasilnya nanti..
Kek pandan santan
4 biji telur+
2 cwn gula+
1 sudu besar ovellet+
7 helai daun pandan (amik airnya dgn 1/2 cwn air)
2 cwn santan (saya guna santan kotak je)
4 cwn tepung gandum*
2 sudu besar baking powder*
Cara
1.+ dipukul sampai berkrim
2. boh air pandan dan santan
3.ayak * 2 kali dan boh sikit2 dlm adunan
4. lanser bekas dgn margerin dan panas oven 160 celcius
5. bakar 55 minit-1jam. cucuk lidi kalau bersih boleh angkat
Note : saya derhaka sket kat resipi ni, sebab ada tambah kaler hijau apel sket.. Wat corak2.. Hijau pandan tetap ada..
sedia untuk dihidangkan....
nasib baik lembut dan gebu...
apa sebab jadi begini??? alamak ai...suhu oven panas sangat kot.. tadi suhu 180, resipi asal baru 160 darjah.. patut laa.. ermm....takpe, cuba lagi nanti..
adunan baru siap bancuh.. sedia untuk dibakar
Labels :
KEK
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Saya suka mencuba resepi2 baru. Mlgnya masakan sy sering x menjadi dan akhirnya menjadi habuan tong sampah. Ank2 pun x nak mkn. Akhirnya sy jd fed-up dan kecewa.
ReplyDeleteoic.. sy pun begitu juga.. tp sy x pernah fed up utk terus mencuba.. cuma masa yg tak mengizinkan
Delete