KAWAN-KAWAN SAYA

19 November 2010

DAGING SINGGANG KELANTANESE STYLE


1kg daging + tulang atau tulang rusuk
2 inci lengkuas
1 inci halia
1 inci kunyit hidup,
segenggam ketumbar
1 labu bawang putih
5 biji bawang merah, dihiris-hiris
2 - 3 keping asam gelugur
Lada hidup atau cili padi
garam secukup rasa
Air secukupnya untuk kuah

Cara Membuatnya
Rebuskan daging + tulang dengan air secukupnya hingga empuk. Sementara menunggu daging empuk, hiriskan lengkuas, halia, kunyit, bawang putih, bawang merah. Ketumbar ditumbuk kasar. Apabila daging telah empuk, campurkan bahan-bahan hiris, ketumbar, asam keping dan garam secukup rasa. Renehkan atas api kecil sekurang2nya setengah jam baru dimasukkan lada hidup sebiji-sebiji dan juga cili padi. Setelah itu, sesuaikan rasa, baru boleh dimatikan api dapur dan sedia dihidangkan. Hidangkan panas2 dengan nasi putih.

No comments:

Post a Comment