Lauk ayam masak halia berkicp ni sebenarnya ilham dari lauk ayam masak halia...
Saja je tambah kicap sebab nak pancing anak2 makan.. Lauk ni saya sediakan dengan bubur nasi dan telah menjadi kegemaran kami sekeluarga.
Bahan-bahannya
2 keping dada ayam, hiris kecil2 macam nak buat sate
2-3 biji lada hidup, dihiris nipis (jika suka lebih pedas, boleh gantikan dengan cili padi)
2-3 biji bawang besar, dihiris nipis
2 biji tomato, dibelah2
1 buku halia muda, dimayang halus
sedikit lada hitam ditumbuk
1 labu bawang putih, diketuk2
Kicap pekat manis secukup kegunaan
Minyak untuk menumis
Bunga kubis - jika suka
Daun bawang, dipotong2
Cara-caranya
Gaulkan ayam dengan lada hitam. Panaskan sedikit minyak dan goreng sekejap. Keluarkan dari kuali dan ketepikan. Dalam minyak yang sama, tumiskan bawang putih dan halia muda hingga kekuningan. Masukkan ayam yang telah digoreng, kicap dan kacau rata2. Akhir sekali masukkan semua bahan lain dan kacau sekejap hingga sayur-sayuran separuh layu. Terus diangkat dari api dan hidangkan.
nota : tak perlu dimasukkan garam sebab kicap dah cukup masin. Gunakan kicap sebanyak mana yang diingini..
No comments:
Post a Comment