Himpunan Resipi Masakan Kampung, Mudah, Ringkas dan Eksotik. Air Tangan Bonda Pengerat Kasih Sayang Sekeluarga..
KAWAN-KAWAN SAYA
12 January 2011
MEE SUP
Teringin nak makan mee sup.. tapi kalau soto pun sedap juga.. Pikir punya pikir, jadi lah kedua-duanya.. Kuah soto, tapi bahan-bahan untuk mee sup.. Amacam? boleh tak?? Kalau ada yang berminat nak mencuba resipi saya, silakan...
MEE SUP SOTO
Untuk satu kg mee kuning atau satu bungkus mihun
Bahan-bahan
1 keping dada ayam
250gm daging, biar seketul, direbus empuk
4 keping fishcake
Taugeh dan sawi yang dicelur
Bawang goreng
Daun sup dan daun bawang yang dihiris
Lada hijau jeruk (lada hijau dihiris2 dan dicampur cuka serta secubit garam)
Sambal kicap (cili padi, bawang putih dan kicap diblend halus)
Limau nipis atau limau kasturi, untuk airnya
Perencah untuk menumis (dikisar halus)
3 biji bawang merah besar
5 biji bawang putih
1 batang serai
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
sedikit kunyit hidup
1 sudu lada hitam
1 sudu ketumbar
1/2 sudu kecil jintan putih dan jintan manis
minyak untuk menumis
Air secukupnya untuk kuah
Garam dan serbuk secukup rasa
Rempah tumis 4 sekawan (kulit kayu manis, cengkih, pelaga, bunga lawang)
Cara-cara
Mula2 panaskan minyak dan tumiskan rempah 4 sekawan, kemudian masukkan bahan2 kisar dan tumis sampai garing. Kemudian masukkan ayam dan daging. Kacau rata dan tutup biar bumbu meresap. Kemudian baru ditambah air secukupnya untuk dibuat kuah. Masak hingga mendidih dan ayam empuk. Keluarkan ayam, siat2kan isinya dan masukkan kembali ke dalam kuah. Masukkan juga fishcake yang telah dipotong2. Tambahkan garam secukup rasa. Renehkan kira2 setengah jam sebelum dihidang. Hidangkan dengan mee dan bahan2 lain. Sedap dimakan panas2.
Selamat mencuba..
Labels :
MEE DAN LAKSA
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment