KAWAN-KAWAN SAYA

15 January 2011

KUIH CARA BERLAUK


baru masak dan sedia untuk dihidangkan

inti kuih cara : campuran daging, bawang dan rempah2

adunan kuih cara : tepung, susu cair, garam dan air sejuk

Kuih cara berlauk, permintaan along untuk sarapan pagi. Along memang suka kuih ni. Memang berbaloi buat sendiri, sebab dia makan berselera sekali..Untuk adunan kuih, saya buat sama dengan adunan kuih cara manis, cuma bezanya kuih cara manis ditaruk gula, manakala cara berlauk menggunakan daging yang berempah.

KUIH CARA BERLAUK

Adunan kuih (canpur semua dan blend hingga sebati)
3 cawan tepung gandum
2 biji telur ayam
1/2 tin susu cair
Air secukupnya
secubit garam
Sedikit pewarna hijau atau kuning

bahan-bahan lauk
250 gm daging direbus, kemudian dicincang halus
1 sudu besar rempah kari/kerutuk (saya guna rempah kerutuk)
1 biji bawang besar, didadu halus
1 biji cili merah, dihiris halus
1 batang daun sadri, dihiris halus
1 sudu besar serbuk lada hitam
garam secukup rasa
sedikit minyak untuk menumis
2 biji bawang putih, ditumbuk
1cm halia ditumbuk
3 biji bawang merah, ditumbuk

Cara-cara menyediakan inti.
Panaskan minyak, tumiskan bahan2 yang ditumbuk hingga garing, masukkan rempah kerutuk, lada hitam dan daging. Kacau rata2. Kemudian masukkan garam secukup rasa dan masak hingga kering. Akhir sekali, campurkan bawang besar, cili merah dan daun sadri. Sesuaikan rasa dan angkat.

Cara membuat kuih cara
Panaskan acuan kuih cara, bubuh sedikit minyak. Bila cukup panas, tuangkan adunan kuih, masukkan sedikit inti dan tutup. Agak2 dah masak ( ada bau......), boleh lah diangkat dan dihidangkan. Ulangi proses hingga habis..

Selamat mencuba..

No comments:

Post a Comment