Himpunan Resipi Masakan Kampung, Mudah, Ringkas dan Eksotik. Air Tangan Bonda Pengerat Kasih Sayang Sekeluarga..
KAWAN-KAWAN SAYA
15 January 2011
KUIH CARA BERLAUK
baru masak dan sedia untuk dihidangkan
inti kuih cara : campuran daging, bawang dan rempah2
adunan kuih cara : tepung, susu cair, garam dan air sejuk
Kuih cara berlauk, permintaan along untuk sarapan pagi. Along memang suka kuih ni. Memang berbaloi buat sendiri, sebab dia makan berselera sekali..Untuk adunan kuih, saya buat sama dengan adunan kuih cara manis, cuma bezanya kuih cara manis ditaruk gula, manakala cara berlauk menggunakan daging yang berempah.
KUIH CARA BERLAUK
Adunan kuih (canpur semua dan blend hingga sebati)
3 cawan tepung gandum
2 biji telur ayam
1/2 tin susu cair
Air secukupnya
secubit garam
Sedikit pewarna hijau atau kuning
bahan-bahan lauk
250 gm daging direbus, kemudian dicincang halus
1 sudu besar rempah kari/kerutuk (saya guna rempah kerutuk)
1 biji bawang besar, didadu halus
1 biji cili merah, dihiris halus
1 batang daun sadri, dihiris halus
1 sudu besar serbuk lada hitam
garam secukup rasa
sedikit minyak untuk menumis
2 biji bawang putih, ditumbuk
1cm halia ditumbuk
3 biji bawang merah, ditumbuk
Cara-cara menyediakan inti.
Panaskan minyak, tumiskan bahan2 yang ditumbuk hingga garing, masukkan rempah kerutuk, lada hitam dan daging. Kacau rata2. Kemudian masukkan garam secukup rasa dan masak hingga kering. Akhir sekali, campurkan bawang besar, cili merah dan daun sadri. Sesuaikan rasa dan angkat.
Cara membuat kuih cara
Panaskan acuan kuih cara, bubuh sedikit minyak. Bila cukup panas, tuangkan adunan kuih, masukkan sedikit inti dan tutup. Agak2 dah masak ( ada bau......), boleh lah diangkat dan dihidangkan. Ulangi proses hingga habis..
Selamat mencuba..
Labels :
KUIH TRADISI
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment