kuih cara untuk sarapan pagi ini, satu adunan dapat dua piring jer..
Sudah berbelas tahun saya tak buat kuih cara. Kalau nak makan pun beli aje. Pagi ni, teringat pulak kuih cara. Selongkar dalam almari, masih ada rupanya acuan kuih cara yang saya beli entah bila.. So, projek kuih cara ni bermula pagi ni.. Try buat sikit aje, takut tak menjadi.. Alhamdulillah, walaupun tak sempurna sangat sebab masak kuih cara guna dapur gas. Anak2 pun suka makan. Resipi ini agak2 aje sebab dulu pernah tolong umi buat kuih bakar, kira lebihkurang la bahan2 nya..
KUIH CARA MANIS
Bahan-bahan
2 cawan tepung gandum
2 biji telur ayam
1/2 tin susu cair (resipi tradisi guna santan)
secubit garam
sedikit air daun pandan (boleh ganti pes pandan)
air secukupnya
gula secukupnya
minyak masak untuk melenser acuan
Cara-cara membuatnya
Campur semua bahan kecuali minyak dan gula. Adunan jangan terlalu pekat atau terlalu cair. Panaskan acuan kuih cara, bubuh sedikit minyak. Tuangkan sedikit adunan, masukkan sedikit gula. Kemudian ditutup. Agak2 dah masak, boleh dikeluarkan dari acuan dan ulangi proses hingga habis. Tangkupkan dua keping kuih, menjadi satu. Susunkan ke dalam piring dan sedia untuk dihidangkan.
Selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment