KAWAN-KAWAN SAYA

10 January 2011

IKAN KEMBUNG MASAK PINDANG, TAUHU TELUR SOS TIRAM DAN SAWI PAHIT GORENG


ikan goreng baki semalam, dibuang tulang dan digoreng semula campur bawang dan lada

ikan kembung masak pindang

sawi pahit goreng + karot

tauhu telur sos tiram

Ikan goreng bawang lada tu sebenarnya ikan goreng lebihan semalam. Teringat kat umi kat kampung. Umi akan buat ikan goreng bawang lada ni kalau ada lebihan ikan goreng. Yalah, kalau nak panaskan balik, dah jadi keras.. Jadi umi akan perisi ikan tu dan buangkan tulang. Kemudian baru digoreng semula campur bawang dan lada hiris. Lagi sedap kalau digoreng garing2.

Berbalik kepada lauk malam tadi, saya cuma masak lauk pindang, goreng sayur sawi dan masak tauhu telur sos tiram. Lauk simple tapi sedap dan menyelerakan. Semua family suka termasuk sikecil saya.. Hmm, abis semangkuk dia makan nasi...

IKAN MASAK PINDANG
6 ekor ikan kembung, saya guna kembung batu
sedikit halia, bawang putih dan bawang merah, dimayang halus
sebatang serai, diketuk/hiris
2 biji tomato hijau
2 biji cili hijau
minyak untuk menumis
air asam jawa atau asam keping
air secukupnya untuk kuah
garam dan serbuk perasa

Cara memasak
Panaskan sedikit minyak. Tumiskan halia, bawang putih, bawang merah, lada hijau dan serai hingga naik bau wangi. Masukkan air dan air asam jawa secukupnya. Tunggu hingga mendidih, masukkan ikan, garam dan serbuk perasa. Akhir sekali, masukkan tomato yang dibelah2. Renehkan setengah jam dengan api kecil sebelum dipadamkan api. Sedia untuk dihidangkan.

TAUHU TELUR SOS TIRAM

Bahan2
3 paket tauhu telur, dipotong2 dan digoreng
1 biji telur ayam, dipukul
sedikit minyak untuk menumis
sos tiram, lada sulah dan sedikit kicap pekat
1 sudu kecil tepung jagung, bancuh dengn sedikit air
2 biji bawang putih, dimayang halus
sedikit halia, dimayang halus
cili merah, dimayang

Cara memasak
Panaskan minyak, tumiskan halia dan bawang putih hingga kekuningan. Masukkan sos tiram, lada sulah dan kicap pekat. Kemudian tambahkan air bancuhan tepung jagung. Kacau cepat2 supaya tidak berketul. Bila kelihatan likat, masukkan tauhu telur yang telah digoreng dan tuangkan telur yang telah dipukul sambil terus dikacau perlahan2. Sesuaikan rasa dan angkat. Taburkan hirisan cili merah ketika menghidang.

Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment