Himpunan Resipi Masakan Kampung, Mudah, Ringkas dan Eksotik. Air Tangan Bonda Pengerat Kasih Sayang Sekeluarga..
KAWAN-KAWAN SAYA
19 January 2011
APAM MANIS A.K.A APAM LENGGANG
Resipi apom lenggang dapat dari facebook, Galeri Aneka Resipi, tuan punya resipi ni Yaslina Lina.. tapi buat ubahsuai sedikit ikut citarasa sendiri.. Memang berbaloi-baloi.. sebab semua suka.. Satu adunan, dapat banyak juga.. hehehe
Bahan-bahan
2 cawan tepung beras - saya guna cap teratai
1 1/2 cawan tepung gandum - saya guna cap lili jer
2 biji telur
1 sudu teh esen vanila
sedikit pewarna kuning
4 cawan santan
1 1/4 cawan gula
1 sudu besar mauripan
secubit garam (untuk tambahkan rasa lemak)
sedikit minyak masak
sehelai daun pandan, simpulkan utk sapukan minyak kt kuali
cara2 :
Campurkan semua bahan, kacau guna whisk sampai sebati. Peram sampai naik. Nampak dah berbuih2 tu dah ok laa.. Panaskan kuali, sapukan minyak guna daun pandan. Masukkan sesenduk adunan tepung, lenggangkan kuali mcm wat kuih gulung/dadar. Tutup kuali. Bila nampak dah masak dan tepi2nya dah garing, bolehlah diangkat dan diipat dua atau tiga ikut citarasa. Hidangkan panas2..
Labels :
KUIH TRADISI
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment