KAWAN-KAWAN SAYA

01 January 2011

MASAK LEMAK LABU CAMPUR SAWI + ULAM PUCUK KELEDEK REBUS


pucuk keledek rebus, cecah sambal belacan.. pelengkap hidangan hari ini..

sayur lemak labu kuning + sawi hijau

Selamat Tahun Baru 2011. Moga tahun baru ini lebih bermakna dalam hidup. Dan semoga tahun baru ini juga memberi keceriaan kepada kita semua. Moga dikurniakan kesihatan yang baik diperluaskan rezeki oleh Allah swt.

Hari ini, 1/1/2011.. Saya mulakan episod masakan tengah hari ini dengan masakan sayur lemak.. Masak sayur lemak labu kuning + sawi. Pelengkap hidangan, pucuk keledek rebus dan sambal belacan. Lauk pula, biasalah..ikan goreng aje..

SAYUR LEMAK LABU KUNING CAMPUR SAWI

bahan-bahan
1/4 biji labu, dikupas kulit dan potong dadu
1/2 biji bawang besar, dihiris
1 biji lada hijau dan lada merah, dihiris
2 pokok sawi hijau, dipotong2
garam secukup rasa
santan secukup kegunaan (asingkan santan pekat dan santan cair)
10 ekor udang hidup, buang kulit

bahan-bahan tumbuk
segenggam udang kering
2 biji bawang merah
sedikit kunyit hidup

Cara-cara membuatnya
Masukkan labu, santan cair dan bahan2 tumbuk ke dalam periuk. Masak hingga mendidih dan labu empuk. Sambil itu, hendaklah dikacau selalu supaya santan tidak pecah minyak. Tambahkan garam secukup rasa. Akhir sekali, masukkan santan pekat,udang hidup,sawi, bawang besar dan lada hidup. Biar mendidih sekali lagi, barulah boleh diangkat dan dihidangkan.

Nota : selain sawi, boleh campurkan sayur-sayur lain ke dalam sayur lemak labu umpamanya kacang panjang, pucuk manis, putik jagung dan lain-lain sayur yang sesuai dimasak lemak.

Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment