KAWAN-KAWAN SAYA

06 December 2010

TUMIS KUBIS BUNGA DAN LIMPA GORENG KUNYIT






Malam ni, lauk ringkas saja, sawi + kubis bunga tumis air, limpa + jantung lembu goreng kunyit dan juga ayam goreng yang suami beli kat stall depan jalan besar menghala ke rumah kami. Pelengkap hidangan ialah ulam daun ceylom cecah budu (dah lama tak makan budu....) Lauk limpa dan sedikit jantung lembu korban adalah pemberian kawan ofis petang tadi. Alhamdulillah, walaupun tidak balik kampung masak raya korban hari tu, dapat juga merasanya..

Resipinya mudah aje, resipi ekspress.. hehehe

KUBIS BUNGA + SAWI TUMIS AIR

Bahan-bahan
sedikit kubis bunga
sedikit sayur sawi
cili merah, dihiris2
bawang besar, dihiris
garam, gula secukup rasa
sedikit lada sulah
minyak untuk menumis
air secukupnya untuk kuah

bahan-bahan untuk menumis
bawang putih, bawang merah dan sedikit ikan bilis

Cara-cara membuatnya
Panaskan minyak dan tumiskan bahan2 untuk menumis hingga kekuningan, masukkan air, biarkan mendidih. Kemudian masukkan garam, gula, lada sulah dan akhir sekali sayur-sayuran. Bila setengah masak, bolehlah diangkat untuk dihidangkan.

LIMPA DAN JANTUNG GORENG KUNYIT

Bahan-bahan
Limpa dan jantung lembu, dibersihkan dan dipotong kecil
sedikit garam dan kunyit serbuk (lebih sedap guna kunyit hidup yang ditumbuk)
bawang putih, bawang dan halia dimayang
sedikit jus limau nipis

Bawang besar, lada hidup, dipotong2
minyak untuk menggoreng

Cara-cara membuatnya
Gaulkan limpa dan jantung dengan garam dan serbuk kunyit. Panaskan minyak, tumiskan bawang putih, bawang merah dan halia hingga kuning. Masukkan limpa an jantung tadi. Kacau sebentar dan tutup. Kemudian dibuka, masukkan jus limau. Akhir sekali bawang besar dan lada hidup. Bila bawang besar dan lada setengah layu, bolehlah diangkat untuk dihidangkan.

nota : masakan ini tak perlu dimasak lama, nanti liat.

Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment