Himpunan Resipi Masakan Kampung, Mudah, Ringkas dan Eksotik. Air Tangan Bonda Pengerat Kasih Sayang Sekeluarga..
KAWAN-KAWAN SAYA
23 December 2010
SAMBAL GORENG JAWA
Malam ni, saja nak perabiskan tauhu tempe dalam peti ais.. kebetulan ada kacang panjang dan sedikit udang basah, jadi saya masak sambal goreng jawa..versi terengganu.. hehehe
Bahan-bahan
5 batang kacang panjang, potong serong
1/2 batang karot, dimayang halus
2 keping tempe, dihiris nipis dan goreng
2 keping tempe, hiris nipis dan goreng
1 biji kentang (didadu kecil dan digoreng) - yg ni saya tak taruk, sbb kentang dah habis
hati dan mempedal ayam, digoreng dan potong kecil - saya tak taruk
sedikit udang basah
sedikit suhun, direndam
sedikit fucuk, direndam
kicap manis, ajinomoto
bawang besar dan lada hidup yang dimayang halus
bahan-bahan untuk menumis (dimayang halus)
3 biji bawang merah
3 biji bawang putih
1 inci halia
1 batang serai
3 biji cili padi
sedikit udang kering, ditumbuk
Cara-cara membuatnya
Panaskan minyak, tumiskan bahan2 menumis hingga garing. Masukkan udang diikuti kacang, karot, fucuk dan suhun. Tambahkan garam, ajinomoto dan sedikit air. Tutup kuali dan tunggu hingga kacang setengah masak, baru dimasukkan bahan-bahan lain dan kacau sampai masak dan kering. Sesuaikan rasa dan angkat.
nota : untuk lebih sedap lagi, tambahkan pati santan dan jika ada babat yang telah direbus, boleh dicampurkan sekali..
Selamat mencuba
Labels :
SAMBAL
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment