KAWAN-KAWAN SAYA

25 December 2010

ASAM PEDAS IKAN PATIN & KACANG PANJANG GORENG


asam pedas ikan patin, sedia untuk disantap



kacang panjang + karot goreng kering

Menu tengahari ini, asam pedas ikan patin dan juga kacang panjang + karot yang digoreng kering. Plan asal beli ikan patin, nak buat masak tempoyak, tapi disebabkan suami tak suka tempoyak dan masa dah suntuk nak masak lauk lain untuknya, saya tukar jadi masak asam pedas. Alhamdulillah, berselera dia makan. Resipi asam pedas saya dah pernah masukkan dalam entry yang lepas. Tapi kali ini ada ubahsuai sikit, yalah jemu juga kan kalau rasa asam pedas tu sama je.. Mesti nak try lain-lain resipi.

Bahan-bahannya
1 ekor ikan patin, dibersihkan dan dipotong2
1 kuntum bunga kantan - dibelah 4
Daun kesum secukup kegunaan
1 sudu besar asam jawa, diambil airnya
garam secukup rasa
Sedikit minyak untuk menumis

Bahan-bahan untuk dikisar
15 biji cili kering
10 biji bawang merah
3 biji bawang putih
1 biji buah keras
1 batang serai
sedikit halia, kunyit dan lengkuas

Cara-cara membuatnya
Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan kisar hingga garing. Masukkan air asam jawa,bunga kantan ikan dan tutup sebentar. Agak2 ikan setengah masak, tambahkan air secukupnya untuk kuah, garam dan serbuk perasa. Akhir sekali, masukkan daun kesum. Renehkan atas api kecil selama 10 minit sebelum dihidangkan.

KACANG PANJANG GORENG KERING

Bahan-bahan
10 batang kacang panjang, dihiris serong
1/2 batang karot, dipotong bentuk bunga
2 biji lada hijau, dimayang
1/2 biji bawang besar, dimayang
garam secukup rasa
minyak untuk menumis

Bahan-bahan untuk ditumbuk
3 biji bawang merah
2 biji bawang putih
segenggam udang kering, direndam

Cara-cara membuatnya
Panaskan minyak, tumiskan bahan-bahan yang ditumbuk hingga garing. Masukkan garam secukup rasa. Kemudian masukkan kacang panjang dan karot. Tutup kuali selama 5 minit. Buka penutup dan kacau. Tambahkan hirisan cili hijau dan bawang besar. Kacau sebentar dan angkat.

Sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment