Himpunan Resipi Masakan Kampung, Mudah, Ringkas dan Eksotik. Air Tangan Bonda Pengerat Kasih Sayang Sekeluarga..
KAWAN-KAWAN SAYA
11 December 2010
LAKSA PENANG FEVRETKU..
laksa lengkap dengan aksesori dan kuah..sedia untuk disantap...
aksesori laksa, tak lengkap sbb takde daun pudina, pucuk gajus dan nenas.. tapi.. selesai jugak hari ni.. suka tengok anak2 makan bertambah2..
kuah laksa, tak begitu pedas
guna laksa rebus aje.. klu laksa beras/laksa kebok.. mesti lagi syiok..
Aduhai, tengok kawan2 facebook masak laksa, saya pun terkecur la pulak. Jadi hari ini, saya ke pasar dan beli bahan-bahan untuk masak laksa penang kegemaran keluarga. Cuba juga mencari ulam pucuk gajus, tetapi tiada dipasaran. Nasib baik ada daun ceylom, bolehlah merasa laksa penang yang dimasak hari ini.. Berbaloi2 jugalah tengok anak2 dan suami makan bertambah2...termasuklah saya.. hihihi..
Bahan-bahan
1 bungkus laksa panjang, dicelur dengan air panas dan toskan
bahan2 ulam (dihiris halus)
1 pokok daun salad
1 biji timun
1 biji cili merah
10 biji cili padi
2 biji limau nipis
5 batang daun ceylom
1 biji bawang besar
4 biji telur rebus
bahan-bahan untuk kuah
750 gm ikan kembung
5 keping asam gelugur
garam secukup rasa
2 sudu petis
1 sudu besar asam jawa, ambil airnya
1 kuntum bunga kantan, dibelah 2
10 batang daun kesum, ambil daun sahaja
bahan-bahan kisar
6 biji cili padi
5 biji cili kering
1 inci kunyit hidup
1 inci halia
1 batang serai
10 biji bawang merah
5 biji bawang putih
2 sudu belacan
Air secukupnya.
Cara-cara membuatnya
Ikan direbus dengan asam keping dan garam hingga masak. Gunakan air secukupnya sahaja untuk mengelakkan isi ikan hancur. Setelah masak, asingkan isi ikan dari tulangnya. Air rebusan hendaklah ditapis dan diasingkan. Tulang ikan hendaklah dikisar dan ditapis untuk diambil airnya. Isi ikan dikisar, tapi jangan terlalu lumat.
Dalam periuk lain, masukkan air rebusan ikan, air tulang ikan, air asam jawa, bahan-bahan kisar, daun kesum dan bunga kantan. Masak hingga mendidih. Kemudian masukkan isi ikan, petis, garam dan serbuk perasa. Kuah jangan terlalu pekat atau terlalu cair. Renehkan sekurang2nya setengah jam sebelum dihidang dengan laksa dan bahan-bahan ulaman. Sedap dimakan panas-panas.
Selamat mencuba.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment