Kalau pergi ke kedai-kedai tomyam, macam-macam ada... ada tomyam yang kuahnya berwarna putih dan ada juga yang merah.. Yang tak best nya tu, banyak sangat bawang.. Dah jadi tomyam bawang pulak..
Tak susah pun nak masak tomyam.. tak payah nak guna kiub2 atau perencah siap... buat sendiri lagi senang.. Dah siap masak tomyam, boleh buat kerabu suhun. Dihidang bersama nasi putih, telur dadar dan juga sambal belacan dan ulam-ulaman.
BAHAN-BAHAN PERENCAH
150 gm udang kering
100 gm bawang merah
100 gm bawang putih
50 gm cili kering
1 cawan air asam jawa
1 cawan minyak masak
1/2 cawan susu segar
Sos nampla
Campur semua bahan dan kisar halus. Masukkan dalam kuali dan kacau atas api kecil sehingga garing dan pecah minyak. Sejukkan sebelum diguna. Bakinya boleh disimpan dalam peti sejuk.
TOMYAM AYAM
Bahan-bahannya
1/2 ekor ayam, potong kecil-kecil
2 1/2 mangkuk air
2 inci halia, diketuk
1 labu bawang putih, diketuk
Sos nampla (sos ikan /sotong)
1 - 2 sudu perencah tomyam (resipi di atas)
1 batang akar ketumbar, bersihkan dan ketuk
4 batang serai, diketuk
3-4 helai daun limau purut
3 biji buah tomato
sedikit bunga kobis, bawang besar dan lada hidup
10 biji cili padi diketuk-ketuk (ikut citarasa)
2-3 biji limau nipis, diperah airnya 1/2 cawan
Cara membuatnya
Didihkan air, masukkan ayam, halia, bawang putih dan akar ketumbar yang diketuk. Masak hingga empuk, Baru dicampur bahan-bahan lain. Kurangkan penggunaan garam sekiranya menggunakan sos nampla.
TOM YAM SEAFOOD
Bahan-bahan
10 ekor udang sedang, buang kepala & dibelah belakang, buang urat hitamnya
5 ekor sotong, dipotong gelang
5 keping kupang
2 ekor ketam, dipotong 2
2 mangkuk air rebusan ayam/rangka ayam
1 tangkai daun ketumbar, akarnya dibersihkan dan diketuk, daunnya dihiris halus
4 batang serai, diketuk
5 ulas bawang putih diketuk
1 inci lengkuas, dihiris-hiris
10 cili api, diketuk
2 biji tomato, dibelah 4
1 labu bawang besar, dihiris
sedikit bunga kobis/brocoli
2 sudu perencah tomyam
2-3 sudu jus limau (ikut citarasa)
5 helai daun limau purut, dikoyak2
sos nampla atau garam secukup rasa
Cara Membuatnya
Didihkan air rebusan, masukkan serai, lengkuas, bawang putih, akar ketumbar dan cili padi. Kemudian masukkan bahan-bahan lain satu persatu kecuali daun ketumbar diakhiri dengan bawang besar yang dihiris. Sesuaikan rasa dan angkat. Taburkan daun ketumbar ketika menghidang.
nota : kuah tomyam hendaklah cukup rasa pedas, masam tetapi jangan terlalu masin. penggunaan sos nampla adalah pengganti garam. Gunakan dalam kuantiti yang sedikit kerana sos nampla sangat masin.
KERABU SUHUN
1 mangkuk kecil udang hidup, buang kulit dan belah belakang
2 ekor sotong, potong kecil-kecil
100 gm suhun
1 cawan air + secubit garam
100 gm kacang tanah, goreng tanpa minyak dan tumbuk kasar
Bahan-bahan perencah (dicampur sekali)
1 biji bawang putih, ditumbuk kasar-kasar
5-6 biji cili padi, ditumbuk kasar
1/2 cawan sos nampla
2-3 biji limau nipis
Bahan-bahan sayur (dihiris halus)
1/2 batang karot
1/2 batang timun
2 batang kacang panjang
1-2 helai kobis
1 pokok daun ketumbar
2 biji tomato
2 batang serai
2-3 helai daun limau purut
Cara-cara
Didihkan air + garam. Celurkan sotong dan udang. Masukkan ke dalam ramuan perencah yang telah dicampurkan tadi. Dalam air yang sama, celurkan suhun hingga kembang. Masukkan ke dalam ramuan udang dan sotong tadi. Kacau rata-rata baru dicampur bahan-bahan lain. Sesuaikan rasa, bolehlah dihidangkan.
No comments:
Post a Comment