KAWAN-KAWAN SAYA

23 November 2008

KERUTUK DAGING/AYAM

Hidangan ini sangat popular di negeri Kelantan. Hidangan istimewa ini selalu dihidangkan di majlis-majlis kenduri samada kenduri kesyukuran atau perkahwinan. Pekat atau cair kuahnya bergantung kepada citarasa masing-masing. Saya lebih suka lauk ini berkuah pekat, sbb kalau cair jadi gulai lah pulak...

Hidangan ini sesuai dihidangkan dengan nasi minyak atau nasi putih, gulai ayam atau daging, acar dan sambal belacan. Kalau ada gulai kawah lagi lah sedapnya..

KERUTUK DAGING/AYAM

Bahan-bahan
1kg daging/ayam, potong besar-besar
2 biji bawang besar, dibelah 4
4 biji lada merah dan hijau, belah 2
4 biji kentang, dibelah 4
2 sudu besar kerisik
Santan satu biji kelapa
1/2 tin susu cair + 1 biji limau nipis
garam dan serbuk perasa
Sedikit gula merah
3 keping asam gelugur
2-3 sudu rempah kerutuk
Minyak untuk menumis

Bahan-bahan untuk menumis
3 biji bawang putih, dimayang
5 biji bawang merah, dimayang
1 inci halia, dimayang
rempah 4 sekawan (kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang dan cengkih)
2 batang serai, dititik

Bahan-bahan kisar
6 biji bawang merah
3 biji bawang putih
10 biji lada kering atau secukupnya
sedikit lengkuas, kunyit dan halia

Cara :
Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan untuk menumis. Apabila naik bau dan garing, masukkan bahan-bahan kisar diikuti dengan rempah kerutuk. Kemudian masukkan daging. Tutup sebentar hingga daging mengecut di dalam rempah tumis tadi. Masukkan santan dan masak hingga daging empuk. Bila daging empuk, baru dimasukkan garam, asam gelugur, gula merah dan kentang. Tunggu hingga kentang empuk, baru dimasukkan susu cair dan kerisik. Masak hingga pekat. Sesuaikan rasa. Akhir sekali, masukkan bawang besar dan lada yang telah dibelah tadi. Bila bawang besar setengah masak, bolehlah dipadamkan api. Sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment