Masa kecik-kecik dulu, ummi selalu masak lauk ni.. yalah, duduk kat kampung..semuanya serba kekurangan .. ada pucuk ubi dan ikan pelata kering dah cukup dah... pucuk ubi dengan kelapa tak payah beli, semua ada sekitar rumah.. kalau musim hujan, tak ada orang jual ikan, ini jelah lauk nya..
Tak cuba tak tahu.. dah cuba baru tahu... sangat sedap.. terima kasih ummi..
Bahan-bahan
Ikan pelata kering, bersihkan dan rendam sekejap (apa-apa jenis ikan masin pun boleh)
Pucuk ubi, diambil sehelai-sehelai dan simpulkan
Santan kelapa secukup kegunaan
1 peket rempah kari
2 keping asam gelugur
Bahan-bahan tumbuk
5 biji bawang merah
3 biji bawang putih
sedikit kunyit dan lengkuas
garam- jika perlu
Cara
Campurkan bahan-bahan tumbuk dengan rempah kari dan santan dan asam gelugur. Masak hingga mendidih. Masukkan ikan kering. Agak-agak ikan kering dah masak, baru dimasukkan pucuk ubi. Bila pucuk ubi dah lembut, bolehlah diangkat dari dapur. Sebelum tu pastikan secukup rasa. Kalau kurang garam, boleh tambah garam.. almaklum, ikan kering kan dah masin... Hidangkan dengan nasi panas dan lain-lain lauk kegemaran..
No comments:
Post a Comment