Sayur koklok ialah sayur masak lemak cara orang Pantai Timur. Saya pun tak pasti kenapa dipanggil sayur koklok.. Yang saya tahu, masa kecik2 dulu ummi selalu masak sayur lemak ini.. Tapi bahan campurannya berbagai-bagai.. Apa-apa saja..hari ini ada sayur ni + sayur itu.. Esok pulak lain.. Tapi paling best kalau dicampur kulit rambai atau kulit buah sentul dan petai......Nak masak pun senang, campur semua dan lebur dalam periuk. Masak sampai mendidih.. dah siap.. Kuahnya pekat2 gitu.. Ada ikan rebus goreng dan sambal belacan, hidangan dah lengkap dah... Sangat istimewa & tak ada kat negeri lain, cuma kat Pantai Timur je..
Bahan-bahan untuk memasak sayur ini ialah. Sukatan pakai agak2lah.. sayur mana yang nak dilebih atau dikurangkan
Kulit rambai atau kulit buah sentul (dicelur sekejap untuk dibuang masamnya)
Kacang panjang, dipatah-patahkan
Kangkung
Pucuk labu, dibuang selaput luarnya.
Petai, dihiris halus
Sayur pucuk midin + daun kesum + daun ubi (beli siap yang dah campur2)
Keledek- dipotong bulat-bulat
Lada hidup, belah2 buang biji
Bawang besar, dibelah2
Ikan selayang / kembung, panggang tawar & ambil isinya - tumbuk kasar2 (Guna ikan bilis pun boleh juga)
Sedikit lada hitam, tumbuk kasar2
Santan pekat secukup kegunaan
Garam dan gula secukup rasa
Cara Menyediakannya
Campurkan semua bahan dan masak atas api sederhana hingga mendidih. hendaklah dikacau selalu supaya tidak pecah minyak. Sesuaikan rasa dan angkat.
No comments:
Post a Comment