Kalau kat negeri lain, dipanggil lopes.. tapi kuih lopes rupanya lebih cantik... sejak kecil saya kenal kuih ini dipanggil poli ubi atau tonyoh ubi.. selalu masa musim banjir sbb masa tu ubi kayu banyak...
POLI UBI KAYU/LOPES
Bahan-bahan
1kg ubi kayu, parut halus
Daun pisang secukup kegunaan
Sedikit air (jika suka campur pati pandan)
Kelapa parut muda + secubit garam digaul rata-rata
Air gula melaka secukupnya
Caranya
Ubi kayu yang diparut diperahkan airnya. Mendakkan airnya dan dapatkan patinya, air nya dibuang. Campurkan pati ubi dengan ubi parut yang telah diperah tadi. Tambah sedikit air. Gaul rata-rata. Masukkan dalam daun pisang dan bungkus seperti lepat. Kemudian dikukus hingga masak. Setelah masak, boleh dipotong-potong dan gaulkan dengan kelapa parut. Tuangkan sedikit air gula melaka dan hidangkan panas atau sejuk.
Selamat mencuba
No comments:
Post a Comment