Bubur lambuk ini makanan kegemaran orang Terengganu.. Orang Kelantan tak begitu gemar.. Bubur lambuk Terengganu tak sama dengan bubur lambuk negeri-negeri lain dan tidak menggunakan rempah ketumbar jintan.. Banyak sayur-sayuran digunakan terutamanya sayur-sayur kampung.. cuma persediaannya yang sedikit remeh bagi sesetengah orang.
Bubur lambuk ini sedap dimakan panas-panas dengan ikan masin goreng dan sambal cili padi jeruk. Saya namakan bubur lambuk special sbb ada tambahan ikan pari bakar.
Selain ikan, boleh dicampur daging atau ayam, udang, sotong, kupang, lokan dan lain-lain makanan lauk yang digemari, terpulang kepada citarasa masing-masing.
BUBUR LAMBUK SPECIAL
Bahan-bahan
2 cawan beras, dibersihkan dan tos
4 cawan air
2 cawan santan pekat - jika suka
garam dan serbuk perasa
2 batang serai
1/4 biji kelapa, jadikan kerisik
3-4 ekor ikan kembung atau selayang, didbakar dan ambil isinya
2 potong ikan pari, dibakar kosong dan siat isinya kasar-kasar (untuk dihidang bersama bubur)
Bahan-bahan bumbunya (ditumbuk lumat)
Lada hitam secukup rasa
10 biji bawang merah
5 biji bawang putih
sedikit halia
segenggam ikan bilis
Bahan-bahan sayuran, dipotong-potong
1 ikat pucuk paku midin
10 helai daun kaduk
10 helai pucuk ubi kayu
1 ikat daun kesum
1 ketul keledek sederhana, kupas kulit dan potong dadu
sedikit pucuk manis
1 tongkol rebung muda, dicincang halus dan direbus hingga empuk, kemudian toskan
beberapa batang sayur kangkung
garam dan serbuk perasa secukup rasa
Cara Memasaknya
Campurkan beras, air , serai dan masak hingga beras kembang seperti bubur. Campurkan bahan-bahan bumbu diikuti santan, kerisik, keledek, garam dan serbuk perasa. Tambahkan isi ikan bakar dan akhir sekali sayur-sayuran. Sesuaikan rasa sebelum diangkat dari dapur. Taburkan isi ikan pari dan hidangkan panas-panas dengan cili padi jeruk.
Selamat mencuba.
jap lg nk try.. tq 4 sharing....
ReplyDeletetq... mudah2an kena dgn citarasa ya..
ReplyDelete