KAWAN-KAWAN SAYA

24 October 2011

SAMBAL IKAN BUAH KECUPU


Satu lagi hidangan tradisional orang-orang Kelantan. Rasanya generasi sekarang dah tak kenal buah kecupu atau "Woh Ccuppu" (dalam loghat Kelantan). Buah ni kalau dah masak sedap dimakan dengan garam, masam-masam manis rasanya.. Rupanya seakan2 buah pisang kaki, tapi lebih kecil saiznya berbanding pisang kaki..

Cara nak buat sambal ikan ni senang jer. Mula2 tumbukkan cili padi, garam dan buah kecupu. Masukkan isi ikan rebus atau ikan bakar, dan tumbuk lagi sampai sebati. Sedia dihidangkan dengan nasi panas, ulam-ulaman seperti timun, kacang panjang, kemangi, petai, jering atau kerdas. Selain ikan, boleh juga guna udang baring atau udang geragau kering yang telah dibasuh dan ditoskan airnya.



Selamat mencuba..

No comments:

Post a Comment