Himpunan Resipi Masakan Kampung, Mudah, Ringkas dan Eksotik. Air Tangan Bonda Pengerat Kasih Sayang Sekeluarga..
KAWAN-KAWAN SAYA
14 October 2011
PUTERI MANDI (TTERI MANDI)
Lebihan adunan bubur butir nako, saya buatkan puteri mandi atau dalam loghat kelantan disebut Tteri Mandi. Bezanya bubur butir nako berkuah, manakala tteri mandi digaulkan ke dalam inti kelapa. Di sini saya kongsikan cara-cara membuat kuih tteri mandi.
Bahan-bahan
tepung pulut
air daun pandan
sedikit air kapur
pewarna ikut kegemaran (jika mahu)
Bahan-bahan inti
Kelapa parut putih (kalau boleh gunakan kelapa kulit hidup (hijau) dan lembut isinya
secubit garam
gula secukup manis (boleh guna gula pasir, gula merah atau gula melaka, apa2 jenis gula asalkan manis)
Lain-lain
Satu periuk air mendidih
Cara membuatnya
Mula-mula sediakan inti kelapa : Kelapa parut putih dicampurkan dengan gula, garam dan daun pandan. Kacau atas api sederhana hingga kering. Sesuaikan rasa dan ketepikan.
nota : sekiranya menggunakan kelapa yang dah tua, tambahkan air secukupnya dan masak hingga kelapa lembut, baru dimasukkan gula.
Sedikan adunan tepung. Campurkan semua bahan dan adun jadikan doh yang lembut. Bahagikan kepada beberapa bahagian dan titiskan pewarna. Gentelkan bulat2, kemudian leperkan. Masukkan ke dalam air mendidih. Apabila telah terapung, bolehlah ditoskan dan dimasukkan ke dalam inti kelapa yang telah siap. Kacau sebentar atas api sederhana supaya tidak mudah basi. Sedia untuk dihidangkan.
Selamat mencuba
Labels :
KUIH TRADISI
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment