Himpunan Resipi Masakan Kampung, Mudah, Ringkas dan Eksotik. Air Tangan Bonda Pengerat Kasih Sayang Sekeluarga..
KAWAN-KAWAN SAYA
22 October 2011
BUBUR LAMBUK TERENGGANU
Bahan-bahan
2 tin susu beras, cuci dan tos
8 - 10 tin air untuk memasak bubur (ikut jenis beras)
garam, serbuk perasa secukupnya
segenggam ikan bilis
2 batang serai
3-4 ekor ikan selayang @ kembung, dibakar, ambil isinya sahaja
3 sudu kerisik
santan satu biji kelapa
Bahan-bahan bumbunya (dikisar halus)
5 biji Bawang putih
10 biji Bawang merah
1 sudu lada hitam atau secukup rasa
sedikit halia
Sayur-sayuran (dihiris-hiris)
2 ikat sayur daun niding
10 helai daun kaduk
5 tangkai daun kesum
1 ikat pucuk ubi
1 helai daun kunyit
2 helai daun cekur
pucuk manis dan lain-lain
Untuk hiasan @ cadangan hidangan
Ikan bilis goreng
Ikan masin goreng
Cili padi jeruk
Sedikit budu
Cara :
Masak nasi sampai jadi bubur bersama serai dan ikan bilis. Bubur jangan terlalu pekat atau terlalu cair. Campurkan bumbu yang dikisar, santan, garam dan serbuk perasa secukup rasa. Akhir sekali campurkan sayur-sayuran. Kacau sebentar dan angkat. Sedia untuk dihidangkan.
Selamat mencuba
Labels :
BUBUR
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment