KAWAN-KAWAN SAYA

19 October 2011

APAM BERKUAH DAN APAM BAKAR


Kuih yang kaler putih tu apam berkuah (kuahnya kt dalam mangkuk), yang bulat kaler coklat tu apam bakar, dimakan dengan kelapa parut)

Dua jenis kuih apam yang juga merupakan kuih tradisional orang-orang Pantai Timur. Kedua-duanya merupakan kuih kegemaran saya. Kalau jumpa kat mana2 ada orang jual, pasti saya akan beli. Bukan saya tak tahu buat, tapi nak menyediakannya makan masa juga.. Jadi lebih baik beli aje.

KUIH APAM
4 cawan tepung beras
2 senduk nasi, dikisar lumat
1 cawan tapai ubi, dikisar lumat bersama nasi (resipi asal guna tapai nasi)
1 senduk tepung gandum
1 paket Mauripan
1 - 1 1/4 cawan gula
Air secukupnya untuk membancuh adunan

Cara :
Campurkan semua bahan dan kacau rata2. Adunan jangan terlalu pekat atau terlalu cair. Perap adunan hingga naik, selepas itu boleh dibakar atau dikukus hingga masak.

Tips untuk menyediakan apam bakar
Panaskan kuali. Gunakan api sederhana. Titiskan sedikit minyak masak, sapu rata2 kat kuali panas. Tuangkan sedikit adunan dan tutupkan kuali. Agak2 dah masak (nampak naik dan berlubang2 kecil dipermukaan kuih) letakkan sekeping kecil daun pisang, kemudian terbalikkan. Bakar lagi sampai masak dikedua2 belah. Boleh diangkat dan hidangkan panas2 dengan kelapa parut. Daun pisang tu boleh recycle balik. Gunakan untuk buat kuih sampai habis adunan. Tapi kalau dah layu sangat, gantikan yang lain.

Tips untuk apam berkuah : Pastikan air betul2 mendidih semasa mengukus kuih.

APAM BERKUAH
Apam beras atau apam gandum (apam pisang yang tidak terlalu manis pun boleh digunakan)

Kuah apam
Santan satu biji kelapa
4 ekor ikan selayang (dibakar tawar dan ambil isinya, tumbuk lumat)
1 sudu udang kering, rendam dan tumbuk lumat
gula melaka atau gula pasir secukup manis
garam secukup rasa

Bahan-bahan bumbu (ditumbuk lumat)
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
sedikit halia, kunyit dan lengkuas
sedikit lada hitam
sedikit ketumbar, jintan manis dan jintan putih

Cara-cara membuatnya
Didihkan santan sampai naik minyak. Masukkan semua bahan bumbu,isi ikan, udang kering, garam dan gula secukup rasa. Masak sampai pekat. Hidangkan dengan apam.

Selamat mencuba

No comments:

Post a Comment